Водещи новини - дясно Добрич Общество

РЗИ Добрич затвори хандбалната зала в спортен комплекс „Русалка“

От ПП “Възраждане” са алармирали институциите за състоянието на залата

Регионалната здравна инспекция в Добрич е затворила хандбалната зала в спортен комплекс “Русалка”. Това е станало след подаден сигнал да състоянието му от ПП “Възраждане”.

В отговор на отправено запитване от Про Нюз Добрич относно работата на спортен комплекс „Русалка“ – Добрич, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова обясни, че спортен комплекс „Русалка“ работи, като единствено спряна от експлоатация е залата по хандбал там. Басейнът и залата по художествена гимнастика в комплекса са отворени и в тях могат да се извършват занимания и тренировки.

Поради нередности със заповед, издадена на 28.04.2022 г. от 16.00 ч. на 29.04.2022 г., е спряна от експлоатация залата по хандбал и е издадено предписание за отстраняване на констатираните нередности, а именно – висящи елементи от таванната конструкция, които са опасни и могат да паднат, създавайки непосредствен здравен риск за ползващите залата; захабен под с неравна повърхност, което не позволява ефективно влажно почистване и дезинфекция; част от седалките по трибуните са изкъртени.

Предписанието с констатираните нередности е изпратено до общинското дружество „Спортни имоти“, което стопанисва комплекса, след прекратяване на договора за концесия.

Залата по хандбал е спряна от експлоатация до отстраняване на нередностите, посочи д-р Ангелова.

Преди дни от ПП “Възраждане” – Добрич съобщиха, че са изпратили сигнали до областния управител, кмета на град Добрич и РЗИ Добрич относно “отвратителното състояние на зала „Русалка“. Те разпространиха и видео с кадри от залата.

“Поискахме спешно започване на ремонт и превръщането на залата в цивилизовано място за спортуване, се казва в съобщение от ПП „Възраждане“. От там посочват, че на 03.05.2022 г. са получили отговор от Община Добрич. „В него ни се обяснява, че виновен за опасното състояние на залата няма и са взети спешни мерки, като забележете… залата е просто затворена, след предписание от РЗИ Добрич до отстраняване на проблемите. За капак на всичко е смъмрен и ХК „Добруджа“, които, въпреки отвратителните условия, направиха прекрасно състезание за малки и големи“, заявяват от ПП „Възраждане“.

„От цялата реакция на Общината разбираме, че тя за пореден път прехвърля отговорността си върху единствените хора, които се опитват да създават нещо в Добрич, а именно състезателите и спортните клубове на града. Ако една Община не може да ремонтира една спортна зала, по-специално нейния таван и тоалетни, за какво изобщо съществува тази администрация?“, заявяват от „Възраждане“.

„Час по-скоро зала „Русалка“ трябва да бъде безопасна и пусната в експлоатация. Ще поискаме с писмо до кмета на Добрич и Обс Добрич това да се случи до края на месец юни. Една община има ресурсите и възможностите за два месеца да ремонтира и освежи спортна зала. Въпросът е дали има желанието. Недопустимо е столицата на Добруджа да няма нито една цивилизована спортна зала“, заявяват от ПП „Възраждане“.

От предоставения ни от ПП “Възраждне” отговор на кмета Йордан Йорданов е видно, че освен до до Константина Спасова – председател на партия “Възраждане” в Добрич, той е адресиран и до “Георги Георгиев – общински съветник град Добрич”. Всъщност “Възраждане” няма представител в Общински съвет Добрич, а Георги Георгиев е общински съветник, но във Варна.

Припомняме, че концесионният договор на СК „Русалка“ беше прекратен, след като към 7 септември 2021 г. концесионерът „Ей Би Тур“ ООД имаше задължения от 453 452 лева – 146 290 лева местни данъци и такси, 289 409 лева за концесионни плащания, лихва и неустойка, 17 753 лева към ВиК. Допълнително Общината беше наложила санкции за неизпълнение на договора в размер 537 249 лева.

На сесията през декември 2021 г., по предложение на администрацията, Общинският съвет одобри финансова издръжка за плувен басейн ”Русалка” в размер на 53 500 лева на месец (642 000 лева на година). С тези пари трябва да се покриват заплати на 14 души допълнителен персонал, разходи за ел.енергия, вода и природен газ, ремонт, дезинфекция, и др.

PDF Embedder requires a url attribute
Follow Me:

Related Posts

  1. Лебедов says:

    Т. нар. Партия “Израждане” да вземе да изчисти и собствените си редици от лумпени, маргинали и всякаква паплач, тъй като загрозява с проявите си най-хубавата епоха от Българската история, отъждествявайки кирливите си пропутински ризи с нея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.