Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Над 200 доброволци от област Добрич се включиха в кампанията за подкрепа на бежанци от Украйна

БЧК е подпомогнал над 29 800 украински граждани, избягали от войната, съобщи директорът на Областния съвет на милосърдната организация в Добрич д-р Артюн Еринозов на конференцията "Български гласове за Европа: Гражданите, обединени в кризите", съобщава БТА. Събитието бе организирано в Добрич от Агенцията, в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“.

На бежанците, посрещнати на граничните пунктове в Добричка област, са раздадени над 55 000 хранителни продукта, 7000 литра минерална вода, 950 облекла, посочи д-р Еринозов. В офиса на БЧК в Добрич са потърсили помощ 1200 бежанци, а 41 от тях са получили финансова подкрепа на обща стойност от 12 500 лева.

Повече от 200 доброволци в региона се включиха в кампанията за подкрепа на украинските граждани, като на ГКПП-Дуранкулак е осигурено 24-часово дежурство за посрещане на бежанците, каза още д-р Еринозов. Той добави, че всичко това изисква не само много физически сили, но и емоционална устойчивост.

Директорът на Областния съвет на БЧК коментира, че в кризата са откликнали повече от 200 дарители - повечето обикновени хора и дори възрастни със скромни пенсии. За съжаление, големият корпоративен бизнес все още не е активен, добави Еринозов.

c