Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

9 май – Ден на Европа

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Декларацията на Шуман е подписана на 9 май 1950 г. Значението на работата за постигане на мир в Европа е още по-очевидно, докато подчертаваме нашето единство и солидарност с Украйна.

През май 2022 година институциите на ЕС канят за участие в много и различни дейности онлайн и на място в държавите — членки на ЕС, както и в институциите на ЕС в Брюксел, Люксембург и Страсбург. Тъй като 2022 г. е обявена за Европейска година на младежта и насочва вниманието към младите хора в Европа и към гласа на гражданите, подсилени от Конференцията за бъдещето на Европа, никога не е имало по-добро време да се обединим, да обсъдим предизвикателствата, пред които сме изправени, и да изградим по-добро бъдеще за Европа, която носи ползи за всички.

В продължение на четири вечери - от 6 до 9 май, от 20:30 часа Европейският парламент в партньорство с Европейската комисия в България ще представят 3D шоуто „Представи си“, което ще бъде проектирано на фасадата на галерия „Квадрат 500“ в София. В Европейската година на младежта запомнящият се светлинен спектакъл ще онагледи битката между вътрешните ни гласове, като постави акцент върху основни европейски ценности и отправи послание за мир в Европа. 

c