Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ЗК „Черно море“ в Балчик ще търси европейски доставчик на силози за разширение на зърнобазата си

„Доказали сме, че вървим в правилната посока, а тя е оптимално производство, висока ефективност, добри резултати“, заяви за Про Нюз Добрич новият председател на Земеделска кооперация „Черно море“ в Балчик Емил Енчев. Кооперацията е сред най-големите в област Добрич, а Енчев бе избран за председател на 18 април.

Кооперацията обработва около 40 000 дка с пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Посевите в момента са в много добро състояние, извършени са всички агротехнически мероприятия. Пролетната сеитба е приключена. „Оттук насетне трябва дъжд, защото пшеницата е много голям консуматор на вода. На този етап нямаме поражения по насажденията“, каза Енчев.

По думите му още е много рано да се правят прогнози. Миналата година в морските общини имаше зимно измръзване на пшениците, затова добивът е бил около 500 кг/дка – под средния за областта. А в тежката и сушава 2020 година кооперацията ожънала едва около 250 кг/дка.

Паркът от земеделска техника на ЗК „Черно море“ е обновен и модерен, но засега се отлага инвестиционното намерение за разширение на зърнобазата. Кооперацията искаше да изгради три нови силоза за около 10 000 тона зърно. Проектът е в застой, защото американската фирма – доставчик на силозите, е в процес на преобразуване и засега няма да може да се работи с нея. „Техни са и другите ни три силоза и сме много доволни от направеното, но ще трябва да се ориентираме към нов доставчик. Не сме се отказали в никакъв случай, но до края на годината това няма как да се случи. Може би ще се насочим към европейски производител“, посочи Енчев.

Що се отнася до рентите, миналата година са раздадени по 175 лева на декар и дивидент на членовете на кооперацията от 40 лева на дял.

„В България няма да има продоволствена криза, защото в страната има достатъчно земя и достатъчно производство, за да задоволи нуждите на страната. Разбира се, ако реално има война, коренно ще се променят нещата, но в сегашната ситуация България не може да остане без храна. Колкото и да намалеят количествата, страната ни е осигурена“, коментира актуалната обстановка Емил Енчев.

Новият председател си пожелава здраве „и дано Главният агроном да е с нас“. Всъщност той работи в кооперацията от 24 години, бил е главен счетоводител. От основаването й през 1993 година, до преди две седмици начело на ЗК „Черно море“ бе Младен Мартинов, който е решил да се оттегли и да даде път на по-младите. „Той ще остане още известно време да помага, да въведе новите хора в кооперацията, да могат те влязат в ритъм. „Не е лесно да поемеш нещата от такъв ръководител, който се е доказал. Сега има доста високи очаквания към мене и останалите, но смятам, че ще се справим“, добави Енчев.

c