Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

32-ма зрелостници от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич получиха немски езикови дипломи

20 години от немската диплома в Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич бяха отбелязани с тържествена церемония днес в Огледална зала „Нели Божкова“. На нея бяха връчени удостоверенията за издържания изпит от 32-ма ученици от лайстунгс класовете.

„Зад гърба ни са пет години усилена работа и днес празнуваме нашия успех“, споделиха абитуриентите от 12 „а“, „б“ и „в“ класове.

Радостта им беше споделена от  д-р Емилия Баева – заместник-кмет на Добрич, Меглена Василева – директор на гимназията, родители и учители, учениците от немските паралелки от 11 клас.

„Не беше лесно, но си струваше. Сега с гордост можем да кажем – ние успяхме, немският език се превърна в част от ежедневието ни и ние се старахме да го овладеем възможно най-добре. Това ни доставяше и голямо удоволствие. Ние знаехме какво искаме и го постигнахме най-накрая“, споделиха абитуриентите.

„Всеки край е едно ново начало и всеки спомен е крачка напред към една мечта. Днес вие поставяте ново начало и започвате да следвате своята мечта“, каза в приветствието си д-р Емилия Баева. „Пожелавам ви винаги светлината, която струи днес от вас, да ви съпътства по пътя ви. Пътят никога не е прав. Важното е обаче вие да го виждате и да направите първата крачка. Да бъдете здрави, да вярвате в себе си, да следвате мечтите си, да намерите мястото, към което искате да стигнете, но и да не забравяте пътя към родния дом“, добави тя.

„Днешното ни тържество е ярък израз на способностите и ентусиазма, с които вече 51 години учители и ученици от ЕГ „Гео Милев“ отстояват името и авторитета на нашето училище в областта на немския език и култура. Днес вие ни радвате с вашите неоспорими успехи – достойно представяне на кандидатите за немска езикова диплома – общо 32-ма“, каза Меглена Василева. И подчерта, че немските езикови дипломи са плодът на тригодишните стремежи, вълнения и тревоги. „Те са не само мост към европейската култура и ценности. Те са символ на духовната близост между нашите два народа – българския и германския. Така ние ставаме част от едно общо духовно и културно пространство, ръководено от разума, толерантността и човешката любов. Щастлив и успешен път към вашите мечти“, пожела директорът.

Зрелостниците бяха поздравени от следващия випуск, настоящите единайсетокласници, на които абитуриентите пожелаха много смелост, издръжливост и много успехи през следващата година.

Завършващите благодариха на своите преподаватели Румяна Янкова и Марияна Филипова за това, че винаги са ги напътствали и окуражавали със съветите си.

„В продължение на 4 години учихме различни и сложни теми. Понякога сложни за нас, понякога специфични, за една друга култура – Германия. От днес нататък вие потегляте към по-сложни теми – темите на живота, вашето висше образование, вашата реализация, вашето семейство и кариера. Не забравяйте, когато тръгвате по този път, на крилете си да вземете, вярата, надеждата и любовта. Творете добро, всеки ден, и не се обръщайте назад. То ще ви се връща стократно. Благодаря ви, че имах привилегията да ви познавам и да ви преподавам“, сподели Румяна Янкова.

Тя обяви, че поставя традиция най-добрите ученици от немските паралелки, които през тези години са постигнали успехи както в обучението си, така и в представянето на ЕГ „Гео Милев“ на състезания и олимпиади,  да бъдат наградени с плакети. Първите носители са Християн Димитров, Йоанна Георгиева, Йоанна Ненкова и Иван Друмев.

Християн Димитров и Йоана Георгиева са в десетката на националния кръг на олимпиадата по немски език, където Йоанна заема седмо място с оценка 5,75, а Християн е на десето място с оценка 5,50. Иван Друмев пък е първенецът на випуска, който тази година получава стипендията „Йордан Парушев“, предоставена от Общински съвет.

c