Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

В Международния ден на слънцето се обръща внимание на ползите от слънчевата енергия

Днес е Международният ден на слънцето. Той се отбелязва от 1994 година и е иницииран от Европейската секция на Международното дружество за слънчева енергия. Целта на тази инициатива е да привлече вниманието на хората към възобновяемите енергийни ресурси.

Денят на слънцето насърчава обмяната на опит между градове и държави. На този ден се провеждат събития, за да се демонстрират възможностите на слънчевата енергия. На 3 май се организират посещения в експериментални слънчеви и енергийно ефективни къщи. Изследователски и проектни институции организират Дни на отворените врати, провеждат изложби и срещи, състезания със слънчеви автомобили и електрически превозни средства.

Хората присъстват на кръгли маси и обсъждат технически, икономически и социални аспекти на слънчевата енергия. Провеждат се конкурси за училищни проекти и художествени творби.

Уникалната особеност на използването на слънчевата енергия е, че използвайки част от нея ние не засягаме енергийния баланс на планетата. Това означава, че слънчевата енергия е един от най-щадящите околната среда източници. Това позволява да се избегне извличането и изгарянето на гориво, което отравя околната среда.

Освен това слънчевата енергия не е скъпа, на фона на нарастващите разходи за други източници на енергия. Ето защо напоследък използването на слънчева енергия става все по-популярно.

Днес се произвеждат много устройства за работа на слънчеви батерии. Слънчевата енергия се използва за улично осветление, но и все по-широко в бита на хората.

c