Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Създават музейна експозиция „100 години Песента на колелетата” в с. Стефан Караджа

Музейна експозиция „100 години Песента на колелетата” ще бъде създадена в Народно читалище „Асен Златаров-1940” в добричкото село Стефан Караджа. Това е една от дейностите, залегнали в Програмата за развитие на туризма на територията на община Добричка 2022-2023 г., която бе приета днес на заседание на Общинския съвет. За създаване на експозицията ще бъдат изразходвани 14 718 лева.

По същата дейност се обновява и Каралезката чешма, която е описана от Йордан Йовков. Финансирането е по проект „Развиване на туристически продукт за исторически, културен, образователен и развлекателен туризъм на територията на община Добричка” от Стратегията за водено от общностите местно развитие на „МИГ Добричка”.

Друга дейност, залегнала в Програмата за развитие на туризма, е „Насърчаване на събитиен туризъм”. Тя предвижда провеждането на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” с участие на 150 румънски изпълнители в рамките на проект „Хършова-Добричка, заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура”.

Предвижда се за реализиране на Програмата за развитие на туризма в община Добричка 2022-2023 г. да бъдат изразходвани 324 082 лева. Източниците на финансиране са Програмата за развитие на селските райони, ИНТЕРЕГ V А България и Румъния и бюджетът на Общината.

c