Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Започва Светлата седмица

От понеделник - първия ден след Великден, започва Светлата седмица, в която се отдава почит на Христовите апостоли и Дева Мария.

Седмицата се нарича светла, защото това са дните, в които всички приближени на Исус Христос разбират за неговото Възкресение.

Празниците приключват в неделя, наричана Томина неделя, посветена на апостол Тома, който не искал да повярва в Христовото възкресение, преди да го види. От неговото неверие произлиза и прозвището Тома Неверни.

Във всеки един от дните през Светлата седмица се почитат апостолите и Богородица.

Светли понеделник е посветен и на 12-те апостоли, светли вторник - на света Богородица, светла сряда - свети архидякон Стефан и свети Андрей, светли четвъртък - свети Йоан и свети Яков, светли петък - свети Петър, светла събота - свети Йоан Кръстител, светла неделя - свети Тома.

През седмицата се правят различни обичаи за плодородие, дъжд и за предпазване от градушка и болести.

В понеделник отново се боядисват яйца, които се раздават като помен за починалите близки. Яйцата задължително трябва да са червени, защото според древно поверие червеният цвят помага на душите да се възнесат в Отвъдното.

На 25 април се почита и Свети Марк - един от четиримата евангелисти, автор на Евангелие от Марк, по произход евреин (роден в Йерусалим). Още като млад се присъединява към християнските общини, като неговата майка Мария била една от верните последователи на Иисус Христос и нейният дом бил място за събиране на вярващите в Него.

c