Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

На Велики четвъртък са се случили четири от най-значимите за християнството събития - Божественото умиване (на нозете), провеждането на Тайната вечеря, молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Иуда (Юда).

По време на Тайната вечеря Исус Христос казал на учениците си, че един от тях ще го предаде. Същата нощ Той умил краката на всеки един от апостолите, предавайки им най-ценния урок – за смирението. След вечерята Спасителят отишъл в Гетсиманската градина, за да се моли. Тогава се случило и предателството на Юда – той целунал Исус и по този начин показал на идващите въоръжени мъже, че това е човекът, когото търсели.

В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. На литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

В България по традиция Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или Велика Събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от брош се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

c