Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

БМВ помете пешеходец в Каварна, шофьорът отново е зад волана

Васил Кючуков

Мъж е бил поометен от БМВ докато отива на работа в собственото си заведение в Каварна. Книжката на шофьора обаче не е отнета и той продължава да кара с висока скорост в града, алармира синът на убития Кристиян Костадинов.

Пред Про Нюз Добрич той разказа, че тежкият инцидент е станал на 28 декември миналата година по булевард „България“.

61-годишният Васил Кючуков от Каварна правел обичайната си сутрешната разходка на път към работното си място. Вървял по пътното платно, плътно в дясно и на пътния банкет. Близо до собственото му заведение пешеходецът бил пометен от БМВ, което го блъска в гръб и го убива на място.

„Колата блъска пешеходеца при абсолютна видимост, осветен от фаровете на автомобилите много метри преди мястото на инцидента. Автомобилът също се е движил по пътният банкет“, обяснява синът.

Водачът на автомобила е 37-годишен мъж, също от Каварна.
Според близките на убития шофьорът шофьорът има очно заболяване, известно като страбизъм или кривогледство. Те предполагат, че това е допринесло за фаталния инцидент.

Извършителят е бил задържан за 48 часа, след което е пуснат на свобода. Шофьорската книжка му книжка не е отнета и той продължава да кара автомобила си. „Според местните хора дори си е купил нов джип и кара отново със силна скорост в града“, разказа Кристиян Костадинов.

В отговор на запитване от Про Нюз Добрич Милена Любенова – говорител на Окръжна прокуратура Добрич, обясни, че разследването по досъдебното производство, образувано във връзка с възникналия на 28 декември миналата година в Каварна пътно-транспортно произшествие, при което е била причинена смъртта на пострадалия, не е приключило. По делото са извършени множество действия по разследването, необходими за разкриването на обективната истина. Разпитани са свидетелите, имащи отношение към случая. Изготвени са съдебномедицинска, химическа, автотехническа и видеотехническа експертиза. Назначена е, но още не е изготвена, офталмологична експертиза.

По думите на Жулиян Минев – началник на КАТ-Пътна полиция в Добрич, пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. За да се наложи принудителна административна мярка, свързана с отнемане на свидетелството за управление, трябва да има основание за това. По Закона за движение по пътищата нямаме такова. Това, че има ПТП със загинал не е основание за отнемане на книжката. Това може да стане със санкция на наблюдаващия прокурор по линия на НПК.

„В този участък няма други инциденти, не е авариен. Платното там е широко 15 метра. Там ежедневно има пост на Пътна полиция и на Охранителна полиция. Дори самото произшествие е снимано“, каза Минев. И добави, че там няма изграден тротоар, но не знае дали въобще има заложен тротоар, тъй като не е жилищна зона, а има  фирмени обекти.

Елена Балтаджиева – кмет на Община Каварна, коментира пред Про Нюз Добрич, че в Общината няма постъпили искания от граждани до този момент. В района няма жилищни сгради, това е индустриална зона. „Никога там не е имало изграден тротоар. Нито е имало искане от граждани да бъде изграден тротоар“, каза още кметът.

Близките се надяват делото скоро да влезе в съда и виновният за смъртта на 61-годишният мъж да понесе отговорността си.

c