Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

След национално състезание Есра Сами от Добрич е приета „Мода и дизайн“ в ЮЗУ

17-годишната възпитаничка на ПГ по транспорт, обслужване и лека промишленост Есра Сами спечели престижна награда в Националния ученически конкурс "Млади таланти в модата", който се състоя в гр. Гоце Делчев. Десетокласничката заслужи първа награда в една от трите категории – „Сръчни ръце“. Момичето се обучава в професията „Модист“, специалност „Облекла по поръчка“ в ПГ ТОЛП. За първото си място Есра е спечелила сериозна награда – тя е приета за студентка в Югозападния университет, специалност „Мода и дизайн“. Отборът пък получава възможност за двудневно посещение в шивашка фирма в Русе, като се поемат всички разходи.

15 отбора от цялата страна са били предварително одобрени и са добили право на участие в това ежегодно състезание, сред тях е и отборът от добричката гимназия, съобщи преподавателката Иванка Бояджиева. В категорията, спечелена от Есра, поставената задача е била скрояване и изработване на джоб от памук и сатен.

В отбора на училището от Добрич са включени още Филиз Исмаил, която е участвала в категория „Модно ревю“, и Антония Стоянова – в категория „Художествена скица“. По скицата на Антония е изработена красивата рокля с оригинални червени елементи за дефилето на добричкия отбор.

Учениците бяха оценявани от комисия, съставена от специалисти и експерти в областта на проектирането, моделирането и производството на облекло, като темата бе „Минало в бъдеще време“. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Националната асоциация на училищата по мода "Росица Иванова", Българската асоциация по текстил, облекло и кожи и община Гоце Делчев. Домакин на състезанието тази година беше Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

Същият добрички отбор бе отличен и миналата година, когато завоюва Специалната награда на кмета на град Попово от конкурса “Млади таланти в модата“. Тогава бе представена рокля по дизайн на Антония, изработена от лек, ефирен плат и жакардова тъкан с флорални мотиви, декорирана с ръчно изработени цветя и листа.

c