Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Нов пункт за бежанци от Украйна откриват на ГКПП-Дуранкулак БКЧ-Добрич и партньори

Областният съвет на БЧК Добрич в партньорство с „Добротворец“ откриват още един пункт за набиране на дарения за бягащите от военните действия на територията на Украйна.

От Областния съвет на БЧК Добрич обявиха, че още от началото на кризата се работи в партньорство за осигуряване на ГКПП Дуранкулак с доброволци от „Добротворец“.

"Бежанският наплив в последните две седмици наложи създаването на допълнителен пункт за събиране на дарения и тяхното разпределение по предназначение", коментираха от БЧК.

Откриването ще бъде във вторник – 19-ти април, в 8.00 ч. Дейността на центъра ще се организира от доброволците на група „Добротворец“, които от началото на войната в Украйна всекидневно получават и анализират информацията и координират настаняването и осигуряването на бежанците с продукти от първа необходимост – вода, храна и санитарни материали с БЧК. В първите дни на кризата, събирането и разпределянето в района на Балчик бяха организирани от Общинската организация на БЧК с председател Нели Иванова.

„Работата ни с Областният съвет на БЧК в Добрич няма да промени функцията на подкрепата, от която се нуждаят бягащите от войната украинци. Тя ще повиши ресурса ни за помощ и ще легитимира доверието, което и досега ни гласуват фирми, физически лица и частни сдружения в набирането на парични средства за закупуване на най-належащото в нуждите на пристигащите на границата украински граждани. За нас е важно, че продължаваме работата заедно с БЧК, защото когато сме повече и подкрепата е по-широка и навременна“, споделиха Георги Иванов и Мартин Митев от доброволческа група „Добротворец“.

"Докато след началото на войната, на границата при Дуранкулак влизаха до 200 украински бежанци дневно, то в последната седмица влизащите в страната ни украинци, бягащи от ужаса на войната, са между 1700 и 2000."

Разпределителният център, където се приемат и даренията се намира в района на кръговото кръстовище на влизане в Балчик по международния път. Там, всеки с желание да помогне, може да намери актуална информация за необходимостта от дарения.

  „Искаме различен свят и за да го изградим, ние сме избрали да не бъдем безразлични“,заявиха от „Добротворец“.

По данни на Областния съвет на БЧК Добрич, общият брой на подпомогнатите лица от 28.02.2022 г. до 17.04.2022 г. е близо 24 000 украински граждани. През първия месец на бежанската вълна, бяха подпомагани местата за настаняване – хотели, частни домове, общежития и др. В последствие нарасна броя на подпомогнатите на ГКПП Дуранкулак и отделни украински граждани. БЧК е предоставил до този момент над 31 000 единици хранителни продукти, над 5000 литра вода, бройки хигиенни материали - 4300,  лекарства, дрехи и др. Областният съвет на Българския Червен кръст Добрич приема партньорството на „Добротворец“ в обединените усилия за подкрепа и помощ на украинските граждани и благодари за работата на доброволците!

c