Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Ген. Тошево посетиха Районния съд в Деня на отворените врати

Ден на отворените врати под наслов „Открито за съдебната власт“ се проведе в Районния съд в Генерал Тошево.

Инициативата е на Висшия съдебен съвет във връзка с реализиране на Комуникационната стратегия на съдебната власт и има за цел да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система.

В Деня на отворените врати беше дадена възможност на желаещите да се запознаят е работата на службите в съда, да разгледат съдебните зали.

Ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров” и ПГЗ „Т. Рачински” в гр. Генерал Тошево откликнаха на поканата и посетиха съдилището. Те имаха възможността да разгледат различните служби, деловодства и регистратури и бяха запознати с организацията на работата и предоставяните съдебно-административни услуги в съда.

На учениците бe изнесена лекция от съдия Динко Минчев на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет”. Учениците зададоха уместни и интересни въпроси, добре формулирани по темата. В продължилата едночасова лекция съдия Динко Минчев успя да предизвика интереса им с примери от ежедневната работа в съда.

В края на лекцията бяха раздадени материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.

c