Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С богата програма Тервел посреща пролетните празници

Ясна е програмата за посрещането на пролетните празници в Тервел, информират от местната администрация.

Проявите ще започнат на 17 април, Цветница, когато от 8.30 часа в Храм „Свети Вмчк Георги Победоносец” ще започне литургия и ще бъде отслужен празничен водосвет. На 21 април от 9 часа ще се състои Велик Малосвет. На Разпети петък от 9 часа ще се проведе ритуалът по изнасяне на Светата Плащеница, а от 18 часа ще има опело на Светите Мощи. На 23 април от 23 часа ще се отслужи литургия за посрещане на Великден.

За любителите на фолклора е предвиден концертна програма на 27 април от 18 часа. В нея ще се представят Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” от Тервел и Академичен танцов театър при Варненския свободен университет „Черноризец Храмър”.

В дните от 29 април до 3 май за първи път в Тервел ще се проведе Фестивал на веселието.

Празникът на града – 6 май, ще започне в 8.30 часа с литургия в Храм „Свети Вмчк Георги Победоносец”, която ще отслужи Доростолският митрополит Яков в съслужие със свещеници от Тервел и Доростолската епархия. Освен празничния водосвет ще бъдат раздадени курбани за здраве и берекет от кмета на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. От 9.30 часа в парковото пространство пред читалището ще бъде подреден базар на занаятите и кулинарните изделия, показващ традиционната кухня за пролетните празници. Програмата ще продължи в 11.30 часа на откритата сцена на площада, където новата си програма ще представи Капанският ансамбъл на Разград. При дъждовно време базарът и концертът ще са в читалището.

В празничния 6 май от 10.30 до 12 часа уредниците от общинския музей са подготвили интерактивна игра за опознаване на родния град, която е насочена към любителите на забавленията на възраст между 10 и 15 години. Музеят посреща посетители от 10 до 12.30 часа. Преди това музеят и читалищната библиотека в Тервел ще отбележат 146 години от избухването на Априлското въстание. В залата за временни експозиции ще бъде подредена изложба от книги и визуални материали, а в конферентната зала ще бъде прожектиран филм, пресъздаващ героичните събития.

c