Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изоставената бензиностанция срещу ЛИДЛ е затрупана с боклуци. И други мръсни места в Добрич…

Кога ще бъде изчистена изоставената бензиностанция “Gas Trade ” срещу магазин ЛИДЛ , която в момента се ползва за градска тоалетна? Този въпрос постави пред Про Нюз Добрич добричлийката Красимира Петрова.

„Виждам, че градът се почиства, но има участъци за които никой не се сеща“, казва тя. Наш екип видя на място, че тази бензиностанция, която не работи от дълго време, наистина е заприличала на микросметище. Около нея и вътре в изоставената постройка е засипано с боклуци. Петрова разказа още, че хора, които живеят в бл. 49 и 51 на бул. „Русия“ са събрали и изхвърлили торби с отпадъци от горичката между блоковете и Детска градина № 24, но по думите й „има още много за почистване, а районът е общинска собственост“. Тя апелира хората, които използват горичката за кучешка тоалетна, да почистват след животните си.

Има и други места в града, „за които никой не се сеща“. Едно от тях е старото обръщало преди кръговото кръстовище, посока Кобаклъка. Мястото е много мръсно, с натрупани пластмасови бутилки и всевъзможни боклуци. Изключително неприятно изглежда впрочем целият път от Добрич към с. Одринци - от двете страни на шосето се въргалят пластмасови бутилки, кенчета, торбички и всякакви боклуци, образували са се десетки мръсни петна.

Под един от тенискортовете в комплекс „Простор“ също има натрупани отпадъци, за които ни сигнализира Атанас Колев. Той твърди, че седем пъти е подавал сигнали в Общината, но досега реакция няма.

Друг адрес, за който сигнализираха граждани във фейсбук, е сградата на Бюрото по труда на пресечката на ул. „Дунав“ и ул. „Вардар“. Зад сградата има планина от кашони и други отпадъци.

Добричлията Андриян Първанов писа до медията ни, че в дерето в Гаази Баба, точно до бившия стадион „Пионер“ има изрязани клони, които има опасност да затлачат самото дере. В него открихме и изхвърлено канапе.

Съвсем не претендираме за изчерпателност, със сигурност има и други места в града, където са образувани микросметища. За изоставената бензиностанция чакаме отговор от Община Добрич. Със сигурност много от тези грозни гледки няма да съществуват, ако гражданите проявяват съзнание и загриженост за чистотата в Добрич и не изхвърлят боклуци, където им падне. А Общината може да не разчита само на единични акции по почистване.

План-сметката за чистота на Община Добрич тази година е в размер на над 11 милиона лева и ще бъде гласувана с приемането на Бюджет 2022. От Общината обявиха наскоро, че в началото на април ще започне подмяна на 4-кубиковите контейнери, обслужвани от Общинското предприятие “Комуналстрой“ с нови, по-големи. Целта е да заменят крайно амортизираните 15-годишни контейнери. Предвидени са 20 големи контейнера за битов отпадък по 5,5 куб. м, 10 малки контейнера за битов отпадък по 3,7 куб. м и 10 контейнера за зелен отпадък в “Гаази баба“ и „Алмалии“, гробищен парк, кварталите „Изгрев“ и „Балик“.

c