Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Увеличават се влизащите през ГКПП-Дуранкулак украинци, снощи храната е свършила

Увеличава се потокът от бягащи от войната в Украйна, които влизат в България през ГКПП-Дуранкулак, научи Про Нюз Добрич от Доротея Атанасова от граничното село – доброволец на пункта на БЧК. По думите й през последното денонощие са преминали над 18 автобуса. Само за периода от 20 часа до 1 часа след полунощ са влезли 7 автобуса с украинци.

Снощи всичко свърши, дори и чаят, сподели Атанасова. Доброволците са се свързали с директора на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов. Той е натоварил един бус с храни, който пристигнал на пункта около 22.30-23 часа.

Атанасова сподели от какво имат нужда на ГКПП-Дуранкулак: кафе - „3 в 1”, нес или дозички, и чай за приготвяне на топли напитки, също от минерална вода, сокове. Необходими са пакетирани храни – кроасани, вафли, малки пасти, солети и други солени изделия, продукти за сандвичи. Хората могат да даряват и бързо разтворими спагети, както и пластмасови прибори за хранене и чаши, които свършват бързо. 

Даротея Атанасова разказа, че е на ГКПП-Дуранкулак още 3-4 март. Тя е част от групата във Фейсбук „Шабла помага”, която е създадена в подкрепа на бягащите от войната. Най-често на пункта от групата са Доротея, Десислава Донева от Шабла и Димитър Франгов – председател на Сдружение „Морски клуб Портус Кария” в Шабла.

Освен БЧК и местните жители за набавяне на хранителни продукти за пристигащите от Украйна помагат и различни организации и инициативи, разказва жената от Дуранкулак. Сред тях са Армията на спасението-София, представители на групата „ДоброТворец”, някои от членовете на която са и доброволци на граничния пункт, Организацията на Българските скаути. Вчера англичанка е дарила 25 пъзела за пристигащите деца. Мъж от Южна Африка, живеещ в района на Балчик, донесъл две чанти с хранителни продукти. Казал, че е бил 10 години войник и знае колко е страшна войната. Получават и дарения чрез „Еконт” от столицата.

Сред доброволците на ГКПП-Дуранкулак са и украинци, които са настанени в хотели в Балчик, сподели Доротея Атанасова. Вчера на пункта са били две жени, приютени в хотел „Самара” в Белия град. Сред посрещащите бежанците са и момчета на по 15-16 години от Украйна, настанени в Слънчев бряг.

 „Хората имат нужда от една добра дума, от топла напитка, да хапнат нещо, защото идват със сълзи в очите от места, които са страшни”, посочи Атанасова. Съпругът й Живко Николов, който също е доброволец на пункта, сподели: „Тези хора снощи чуваха самолети да летят в небето и се плашеха и си мислеха, че ги бомбардират. Те просто реват. Хората трябва да се запознаят с нещастието им, да започнат да осъзнават тяхната емоция и да излязат извън онова закостеняло мислене, което е в някакви клишета”.

А съпругата му допълни: „Определено трябва по-сериозна помощ, и не само от доброволци. Би трябвало вече на малко по-високо ниво да има някаква помощ. Вече просто не успяваме”.

c