Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Замразява се проектът за реконструкция на кооперативния пазар в Добрич

Общинските съветници на Добрич не подкрепиха продължаването на действията, свързани с реализацията на проект „Нов облик на централен пазар град Добрич и прилежащата му територия“ при нови финансови условия. На сесията днес стана ясно, че на предварителните обсъждания две постоянни комисии в ОбС - тази по бюджета и ПК по управление и разпореждане с общинска собственост, също са били против.

Като причина за спиране на действията по проекта се изтъква необичайната икономическа обстановка в страната и нейният ефект върху финансите на общината. От докладната записка става ясно, че заради промените в икономическата ситуация в страната и света, фирмата-изпълнител „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД е представила актуализирана количествено-стойностна сметка за 8 440 202 лева с включен ДДС.

Предвидените средства за реконструкцията на пазара бяха значително по-малко. Идеята беше Общината да изтегли дългосрочен кредит от 4 860 000 лева, която към този момент е крайно недостатъчна, посочват от администрацията.

Съветникът от ГЕРБ Иво Пенчев заяви, че групата му по принцип подкрепя варианта да се направи ремонт на пазара, но никога не е одобрявала направения проект, защото смята, че той не е бил добре подготвен. Пенчев предложи да се помисли за публично-частно партньорство по проект на евентуалния концесионер.

Продължаването на оскъпените дейности по проекта за нов пазар бе отхвърлено при гласуването. От 31 общински съветници 5 гласуваха „за“, 7 бяха „против“ и 19 – „въздържал се“. 

c