Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Слънчева енергия ще бъде използвана при уличното осветление в четири села в община Крушари

Обществена поръчка, която предвижда строително-монтажни за изграждане на система за соларно улично осветление в община Крушари, обяви местната администрация. Начинът на възлагане е публично състезание. Стойността й е 1 332 732 лева с включен ДДС.

В рамките на обществената поръчка се предвижда изграждане на система за улично осветление с използване на слънчева енергия за част от уличната мрежа в четири населени места. Това са Крушари, където ще бъдат поставени 152 улични осветители, Ефрейтор Бакалово – 23 осветители, Телериг – 56, и Лозенец – 30. Ще бъдат разположени метални стълбове с височина 6 м, като осветителните тела ще са на 5,5 м. Съществуващите осветителни тела се запазват, като новите соларни модули се поставят на принципа срещуположния тротоар.

В Техническата спецификация на обществената поръчка се посочва, че соларното улично осветление може да бъде икономично в много отношения. При него не е необходимо да се полагат кабели и да се включва към общата електрическа мрежа. Дневната слънчева енергия се използва за зареждане на самообслужващи се акумулаторни батерии, а осветлението през нощта се осъществява в зависимост от акумулираната енергия през деня. Контролът на заряда и използването на енергия се следи от микропроцесорен контролер, който предпазва от презареждане и изтощаване на акумулаторните батерии. Соларните осветителни улични лампи се характеризират с висока светлинна ефективност и лесна и бърза инсталация. Осветителните тела са с живот повече от 20 години и работят по 8 часа на ден в облачно и дъждовно време при температура - 30 до +60 градуса.

Дейностите ще се реализират по проект "Изграждане на система за соларно улично осветление в община Крушари", в изпълнение на договор по Програмата за развитие на селските райони 2014–2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Крайният срок за подаване на офертите е 14 април.

c