Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ще издирват античен археологически обект в Добрич с геофизично сканиране

Регионалният исторически музей е включен в Туристическата програма на Община Добрич, като се предлага той да получи 5 000 лева за наем на специална техника. Програмата ще бъде гласувана на 29 март в Общинския съвет.

Става въпрос за проучване на античен археологически обект, който може да направи Добрич привлекателен за посещение от туристите град. За целта е необходимо изготвянето на геофизика (недеструктивен метод за локализиране на археологически обекти) на древен обект в границите на града. Този метод на проучване позволява да се сканират пластовете за локализиране на археологически структури.

Геофизичното изследване спестява голям финансов ресурс за сондажни проучвания и дава възможност на РИМ Добрич да кандидатства за държавно финансиране за теренни археологически проучвания. „От години търсим атрактивен археологически обект, който да бъде проучен и експониран в рамките на град Добрич. Финансирането на това геофизично проучване е от особена важност за бъдещото развитие на града ни“, посочват от Общината.

Какво представлява всъщност тази техника и за какъв обект става въпрос? Про Нюз Добрич зададе тези въпроси на директора на музея Добри Добрев.

„Да се направи геофизика означава да се сканират пластовете и да се търсят археологически структури. Ако ние отделим пари и започнем да търсим обекта за разкопки в рамките на няколко декара например, има голяма вероятност изобщо да не го локализираме. И ще загубим пари. А с геофизиката можем да локализираме къде, в коя част на този парцел се намира обектът и след това да започнем разкопките и проучванията.

В пъти по-евтино е да се направи геофизика, отколкото ако тръгнем да търсим обект на принципа на сондажите. След като сме направили сканирането, можем вече с наше финансиране или с финансиране от държавата да започнем проучване“, каза Добрев.

Неговата идея и голямо желание - още от момента, когато е станал директор на РИМ преди 8 години, е да бъде разкрит значим археологически обект на територията на град Добрич. „Ние имаме Римска баня, но това е масов обект, не е толкова уникален. Надяваме се сега да намерим нещо, което е по-атрактивно и което да доведе туристи в Добрич“, посочи директорът на музея.

Оказва се, че има податки, данни, че в рамките на град Добрич съществува такъв обект и става въпрос вероятно за антична обществена сграда. 

Археолозите съдят за това по материала на повърхността на парцела, който смятат да сканират, както и по различни находки - основно керамика, дарена в музея.

„За няколко години събрахме такива данни от единични находки, но площта, която трябва да сканираме, е няколко декара и се пада в рамките на града. Надяваме се наистина да открием такъв обект и той да не е смлян от годините. Дано е находка, която си струва да бъде разработена, общината да инвестира в нея и тя да се превърне във външна археологическа атракция, която може да носи приход. Археологическият туризъм по принцип се развива добре в страната, но Добрич към момента стои встрани. Нека се опитаме да го развием и при нас“, подчерта Добрев.

Петте хиляди лева ще се използват за наемането на техниката и за самото изследване. По думите на Добрев има такива специалисти, макар и малко, които се занимават с геофизика на археологически обекти. Има такива фирми, има и научни звена. Такова изследване ще трае няколко дни.

„Сканирането спестява много пари и усилия. След това ще преценим дали ще се справим със собствени средства за разкопките, или ще кандидатстваме за държавно финансиране“, допълни Добрев.

c