Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Създават два мобилни екипа за регистрация на бежанци от Украйна – в Балчик и Кранево

В областта има общо 8 пункта с 11 работни места, с по две работни места са Албена, Добрич и ГКПП Дуранкулак. Едното в Добрич ще е денонощно, а другото е със стандартно време. Общо осем са денонощните работни места.

В пункта в Албена откриваме група от 20 бежанци. Те са пристигнали по обяд в полицейското управление, сутринта също е имало друга група. Извозват ги хотелите в Кранево, където са настанени. Уверили са ги, че всеки ден ще извозват групи – едни сутрин и други на обяд. Олга, с която разговаряхме, още не знаеше колко време ще й отнеме регистрацията, чувала е, че продължава около 20 минути. В полицейското управление има много деца. Най-малкото е на година и пет месеца. Майка му разказва, че следобед спало на пейка пред управлението. Децата са насядали по столовете, някои дори на пода. Част от възрастните изчакват прави да дойде редът им.

„Тук сме основно майки с децата си, защото мъжете ни са мобилизирани. Всички чакаме, защото трябва да се регистриратме. Не знаем колко време ще останем тук. Сложна ситуация“, споделя младата жена.

Притеснени са, че трябва да чакат дълго с децата, докато дойде редът им за регистрация. Но знаят, че това е необходимо и не недоволстват.

Пред управлението доброволци помагат за по-добрата организация на чакащите. Осигурили са им и топъл чай.

В пункта в Добрич повечето хора са възрастни, но има и няколко деца, които търпеливо изчакват реда си на столовете.

„Изчаква се приемането на молбата, изготвя се карта с фотография, личен номер на чужденец, който се генерира в момента, посочва се адресът, където ще бъде настанено лицето и се изготвя документът“, обясни Йордан Петров – служител в Миграционна служба - Добрич към ОД на МВР.

По думите му регистрацията отнема 20-25 минути. Когато семейството е с малки деца, те се вписват в документа на майката, където се посочват – имат личен номер на чужденец, имена, дата на раждане. За децата, които са навършили 14 години, се изготвя самостоятелен документ,  връчва се на лицето и се регистрира в системата.

Йордан Петров – служител в Миграционна служба - Добрич към ОД на МВР

В Добрич се регистрират не само настанени в областния град  и в селата от община Добричка украински граждани, но и такива от Балчик и Албена, които разчитат по-бързо да бъдат обслужени.

„Основно приемаме настанените на частни адреси на територията на град Добрич и в хотелите“, обяснява Петров.

Украинските граждани могат да представят паспорти за задгранично пътуване, паспорти, които са вътрешни за Украйна, също украински лични карти, независимо че те не са за пътуване извън територията на Украйна и влизане в европейски държави. С тези документи правим регистрация. До момента не е имало случай, в който украинският гражданин да няма никакви документи.

„В момента се сформират мобилни екипи, които ще бъдат насочени към град Балчик и село Кранево, за да приемат молбите в самите хотели. Доставя се необходимата техника. Очакваме, ме през почивните дни ще бъдат сформирани. Прави се всичко възможно, създава се максимална организация, всички служители са ангажирани с приемане на молбите за временен статут“, каза още Йордан Петров.

c