Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

По инициатива на депутата Йорданка Костадинова доброволци помогнаха на бежанците в Кранево

Дарение от много дрехи и обувки, перилни препарати, плодове и сладкарски изделия, играчки, предоставиха на бежанците от Украйна, които са настанени в хотел „Ведрен“ в Кранево, депутатът от Добрич Йорданка Костадинова и Пала Тодорова от Варна.

Народният представител разказа, че когато научила за пристигащите в Кранево много майки и деца от Украйна, се е свързала със своята приятелка. „Вечерта, когато разбрах, пуснах пост във Фейсбук – много приятели, дори и непознати, ми писаха и се включиха. Събрахме много дрехи, обувки, плодове, прахове за пране – за бебета и други, течни препарати, омекотители, тротинетки, телевизори, пералня, четки и пасти за зъби, банани, лакомства, сокове, бисквитки, чипсове, снаксове, всякакви лакомства за децата, бонбони, дори и лукчета за гърлото. Много играчки, бебешки столчета, колички, кошара. Донесохме и много лекарства“, разказа Пала Тодорова. И увери, че отново ще донесат дарения. Те са възможни, благодарение на съпричастността на много дарители.

“Има много желаещи да помагат. Дори има идеи да се организират празници за децата, да се отбележат рождени дни“, разказва Пала Тодорова. Художничка е предложила да се направи ателие тук, децата да рисуват, а след това рисунките им да се продават, като приходите отново да бъдат за бежанците тук.“

Децата с нескрито вълнение избираха играчки и отнасяха в стаите си плодове и лакомства с грейнали очи. А родителите избираха от купищата дрехи, защото много от тях са поели пътя на бягството само с дрехите, с които са били. Мнозина дори без чорапи в обувките.

Благодарение на добротата на дарители, сред които и много фирми, пожелали анонимност, те могат поне за миг да забравят за ужаса на войната у дома си и да усетят грижа.

c