Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

РЗИ-Добрич: Карантинират се влизащите у нас украинци без изяснен статус за Covid-19

57 граждани на Украйна, настанени в хотели в Кранево, са карантинирани, тъй като са влезли у нас през границата без да имат сертификат и не е изяснен статусът им спрямо Covid-19.  Това обясни за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. Потърсихме я по повод притесненията на кмета на Кранево Румен Николов, че бежанци от Украйна са поставени под карантина, но той няма информация дали я спазват.

Задачата на РЗИ е, освен да карантинира контактните на положителните за Covid-19 и да изолира положителните, но и да извършва граничен здравен контрол, обясни д-р Ангелова. Тя сподели, че 24 часа в денонощието на границата – и на Дуранкулак, и на Кардам, има служители на здравната инспекция. След като влизащите у нас минат паспортния контрол преминават и през граничен здравен контрол, при който, съгласно заповед на министъра на здравеопазването, им се изискват съответните сертификати – или за преболедували, или за ваксинирани, или за лабораторно изследване за Covid-19. Директорът на РЗИ обясни, че не е от значение дали ще е европейският образец или сертификат на страната, от която идват, важното е в него да има всички данни, които са необходими. „Така че тези, идващи от страни, които са в червената зона, и които нямат нито един от трите сертификата, според заповед на министъра подлежат на 10-дневна карантина на адрес, на който те посочат, че ще бъдат”, каза лекарят.

Тя обясни, че какъвто адрес посочи украинският гражданин, такъв се вписва като място за пребиваване по време на карантината. Д-р Ангелова сподели, че понякога се получава така, че бежанецът посочва адрес на кризисен център, откъдето го прехвърлят на друг адрес и много често не се вписва, а и няма и как технологично да стане, окончателното място, на което той ще пребивава. ”Т. е. тук чисто нормативно и чисто технологично се губи връзка”, каза директорът на РЗИ. Обясни, че информацията за поставените под карантина на границата постъпва в единна база данни, достъпна за общините и МВР, които трябва да проверяват дали гражданите си спазват карантината. Директорът на здравната инспекция уточни, че в конкретния случай едната контролна институция е кметът на Кранево.

Д-р Светла Ангелова обясни, че всички карантинирани в Република България имат право след като изтече 72-рият час от влизането им да отидат до лаборатория и да се изследват. И когато лабораторията въведе резултатите в системата и те са отрицателни карантината автоматично се прекратява.

c