Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Маргита Тодорова: Резервациите в курорта Албена към момента са на 50% от тези през 2019 година

„Никой към днешна дата не може да каже със сигурност какъв ще бъде предстоящият туристически сезон. Изключили сме резервациите от Украйна и от Русия, а на другите пазари има временно затишие. Надявам се обаче записванията да се възобновят. Трябва да имаме предвид, че в момента е война, водят се преговори за решаването на конфликта по дипломатически път, така че всички очакваме развитие.“ Това заяви за Про Нюз Добрич Маргита Тодорова – Директор „Експлоатация, маркетинг и продажби” в курорта Албена.

Тя посочи, че миналата година от пазар Русия и Украйна нощувките на туристи са били около 8% от общия брой.

Към този момент ваканционното селище е достигнало половината от записванията през силната 2019 година – годината преди пандемията, добави Тодорова. По-рано тази година ръководството на комплекса обяви, че през новия сезон очаква броят на гостите да достигне до 80% от нивата през 2019-а.

Първите гости ще пристигнат в Албена на 1 април, когато врати отваря х-л „Фламинго Гранд“. Това ще са участниците в младежкия турнир по футбол на УЕФА. През април в курорта ще почиват българи, румънци, както и гости от Германия за балнеолечение. Ваканционно селище ще приеме и редица конгресни прояви, сред които обучения и семинари на специализираната държавна администрация, международни компании и съсловни организации, като се очаква броят на пристигналите участници да надхвърли 500 души.

За Великден в Албена ще бъдат отворени 5 хотела, като записванията вървят и са добри на този етап, посочи Тодорова. По традиция се очакват гости главно от Румъния и България.

Третият 5-звезден хотел в курорта – х-л „Амелия“, ще отвори врати на 10 юни. Разположен само на метри от морето, той ще предлага 142 луксозно обзаведени стаи и апартаменти и басейн на покрива.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, в момента във ваканционното селище има настанени 40 души бежанци от Украйна – жени и деца, използващи двойни и тройни стаи в хотел “Компас”. Осигурява се и изхранване – сутрин, обед и вечер. „Обявихме 100 стаи в хотел „Компас“ и 150 стаи в хотел „Добруджа“, т. е. можем да настаним около 500 човека“, каза Тодорова.

„Държавната помощ от 40 лева за хотелиерите, настанили украински бежанци, към момента е добре дошла и при една икономична експлоатация може и да стигне“, коментира тя. Тодорова допълни, че комплексът е заявил желание при възможност да наеме на работа украинци.

c