Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Пукнатини се появиха по ремонтирания път между Каварна и Българево

Извършат детайлен оглед на отсечката от пътя между Каварна и село Българево, за да се определи какво трябва да направи фирмата-изпълнител в срока на гаранцията

Появили се пукнатини по току що ремонтираната пътна отсечка между Каварна и село Българево е причина за питането на народния представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев към министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

През 2021 г. са ремонтирани 3-9 км от третокласния път Българево-Каварна, в участъка от разклона за местност Дълбока до Каварна. Стойността на възложените дейности е 5 170 701,52 лева.

Проектът включва възстановяване на асфалтовата настилка, включително локални ремонти, на пътни принадлежности като банкети и откоси, на отводняването на пътя, полагане на хоризонтална   маркировка и монтиране на ограничителни системи. Предстои да бъдат монтирани пътни знаци. Участъкът е пуснат с временна организация за безопасност на движението, тъй като ремонтът не е завършил и скоростта на движение е 50 км/ч, се казва в отговора на министър Караджов.

В края на август при регулярно обхождане на приключилите асфалтови дейности в отсечката са установени надлъжни пукнатини по настилката. От пътноподдържащото дружество в област Добрич ДЗЗД „Добрич 2019“, което е изпълнител на ремонтните дейности, веднага е изискано да предприеме действия за отстраняване на пукнатините за негова сметка.

Според договора с изпълнителя гаранционният срок за положената асфалтобетонова настилка е 3 години. Към момента също са констатирани надлъжни пукнатини по настилката.

В тази връзка  експерти от Института по пътища и мостове, заедно с представители на Областно пътно управление, на изпълнителя и на проектанта, са извършили детайлен оглед на отсечката. Целта е да се определят необходимите действия, които изпълнителят следва да извърши в срока на гаранцията и за негова сметка за трайно отстраняване на дефектите и запазване на експлоатационното състояние на настилката.

Снимката е архивна от ремонта на пътя

c