Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Женската си гледна точка към живота представят в книга Атанаска Георгиева и Олга Иванова от Добрич

Излезе от печат новата книга „Откъснати парченца живот” на преподавателя по Български език и литература Атанаска Георгиева, с графики художника Олга Иванова. Тя е сборник с 60 есеистични фрагменти и 21 рисунки към някои от тях.

Премиерата на книгата ще е на 24 март, четвъртък, от 17 часа в Художествената галерия.

„Постарах се в кратки есета да приложа женската си гледна точка към живота и да го представя чрез ключови моменти, образи, чувства, преживявания, лесни и трудни констатации и изводи – споделя Атанаска Георгиева. – Има ги раждането като Начало към Края, приятелството и предателството, любовта, радостта и мъката, верността и инзевярата, самотата и раздвоението, пътят и безпътицата, вярата, надеждата и разочарованието, истината и лъжата, изкуството, което възвисява, и битът, който приземява... Нямам претенции за изчерпателен словесен модел на живота, а и кой би могъл да изчерпи неговото тайнство и неговото многообразие. След тези откъснати парченца живот вероятно предстоят още много....”

Как е създала илюстрациите към книгата споделя Олга Иванова: „Откъснах ги от сърцето и душата си, откъснати парченца живот, изпълнени с емоции, чувственост, любов! Щастливи мигове на радост и всеотдайна обич! Мигове на тъмнина, дълбока тъга и разочарования! Мигове на летене и неочаквано и главоломно падане... Всичките истински и преживяни, каквито са и думичките, изречени и написани от авторката Атанаска Георгиева. Така се "родиха" 21 рисунки и картини, поместени в тази книга. А всяко раждане е болка и щастие!”

Атанаска Георгиева е завършила Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, учител по Български език и литература в ПМГ „Иван Вазов” и ЧПГ „Райко Цончев”, Добрич. Автор е на детската книга-помагало „Бабините приказки за Марти и Тони”. Автор е на предаването „Радиочас по литература за матура” по Радио 99+ и на новата рубрика „Новата матура по литература” в сайта Про Нюз Добрич.

Олга Иванова е завършила ШУ „Еп. Константин Преславски”, преподавател по Изобразително изкуство, арт-педагог, ръководител на Школа към Младежки център „Захари Стоянов” в Добрич. Участник е с резултати в учебници и помагала на „Булвест 2000”, в национални и общински изложби. Носител е на плакет-почетен знак за принос в духовното развитие на Добрич. Автор е на илюстрациите в детската книга-помагало „Бабините приказки на Марти и Тони”.

c