Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Повишава се заболеваемостта от грип в Добрич и други области

За последните две седмици се повишава заболеваемостта от грип в цялата страна, каза за Нова Нюз проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Миналата седмица спрямо предишната има повишение с около 30%, т.е. от 68 на 10 000 души заболяемостта нарасна до 88 на 10 000 общо за страната. В Благоевград е десет пъти по-голяма и там е обявена грипна епидемия. С високи стойности е област Силистра, повишение има в Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, Шумен. Ако се запази тази тенденция, до седмица-две е възможно и там да се надвишат праговите стойности“, посочи проф. Христова.

В област Добрич за седмицата 14-20 март заболеваемостта е 91,05 на 10 000 жители.

Грипът протича с по-голям хоспитализации, засегнати са деца до 14 години и възрастни над 65 години. Противогрипните ваксини обхващат и варианта "Камбоджа". Грипът е сериозно заболяване. Трудно различими са симптомите от COVID, но те са висока температура, обща отпадналост, болки в мускулатурата. ", подчерта ученият.

"Важно е да се спазва дистанция и да се носят маски. Падат зелените сертификати и това е добре за хората, но никой не е сигурен дали няма да се усложни обстановката", предупреди проф. Христова.

Източник: Нова 

c