Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Фондация „Св. Николай Чудотворец“ от Добрич е победител в конкурс на Vivacom

Отличена бе сред почти 300 проекта на над 260 организации от цялата страна, които се включиха в инициативата

Победителите в седмото издание на  Vivacom Регионален грант бяха наградени по време на церемония, проведена във Vivacom Art Hall Оборище 5.

Фондация „Св. Николай Чудотворец" от Добрич спечели финансиране на стойност 5000 лв. за проекта си „Чудно детство“. От три години фондацията развива собствено социално предприятие „Чудната градина“, в което младежи с интелектуални затруднения отглеждат зеленчуци и плодове. Разполагат с 15 дка градини и имат 5 оранжерии. Идеята им е свързана с това да отворят градините за деца и родители, като създадат пространство, в което да се провеждат уроци на открито, работилници, тематични събития и практически занимания, свързани със засаждането и отглеждането на зеленчуци, плодове и цветя.  Основната цел, която стои за всичко това, е да се създаде среда на толерантност, емпатия и равнопоставеност към хората с интелектуални затруднения.

Общо 13 са победителите в седмото издание на програмата Vivacom Регионален грант. Това са неправителствени организации, които ще имат възможност да осъществят проектите си в сферите образование и опазване на околната среда с финансовата подкрепа на Vivacom. Наградният фонд е 64 278 лв., а максималният грант за всеки проект е до 5 000 лв. Общата инвестиция на компанията в седемте издания на програмата Регионалния грант е над 446 000 лв., с които подкрепя обществено значими каузи на граждански организации от малки и големи населени места. С настоящото издание общият брой на подкрепените от цялата страна е 95. Проектът на фондация „Св. Николай Чудотворец“ бе отличен сред 299 проекта на 264 организации, които се включиха в седмото издание на инициативата.

Журито, оценило проектите, е в състав Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, и новото попълнение в журито - Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

Отличените проекти ще работят за дигитализация на образованието по история, практическо еко обучение на ученици, опазване на застрашени видове птици, съчетано с обучение на студенти, практически знания по музика, кино и телевизия за деца от малки населени места, почистване на речни корита и морски територии, рециклиране на отпадъци от хора с увреждания,  изграждане на еко маршрути и други.

c