Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Няма промяна в естествения гама фон над област Добрич

Към 08:00 часа на 18.03.2022 г., както и в предходните дни, не е регистрирано изменение от нормалните стойности на естествения гама фон на територията на страната, информират от Агенцията за ядрено регулиране.

Няма отчетена промяна в състоянието на ядрените съоръжения в Украйна. Радиационната обстановка около тях също е нормална.

актуални данни от станциите за гама фона над страната / 18.03

Последният сигнал е регистриран чрез системата за радиационен контрол на ГКПП Русе „Дунав мост“ на 26 януари 2022 г., когато е задействана предупредителен сигнал на вход от камиони с товарни ремаркета, превозващи тор – азотен фосфат, от Румъния за България. От АЯР съобщават, че камионите са били отделени и обезопасени.

Контактните измервания на товара, извършени от РДПБЗН-Русе и РДГП-Русе, са отчели стойности на мощността на дозата до 0,31 µSv/h, при измерен естествен радиационен фон в района 0,04÷0,07 µSv/h. Установено е наличието на естествения радиоактивен изотоп радий-226.
На основание заключение от протокол на РЗИ-Русе, товарите не представляват опасност и са допуснати на територията на страната.

c