Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Настанените в частни домове в област Добрич украинци трябва да имат адресна регистрация

Настанените в частни  домове украинци е необходимо да имат адресна регистрация, съгласно чл. 28 ал. 3 от Закона за чужденците в Република България, напомнят от Областната дирекция на МВР в Добрич.

Чл. 28, ал. 3 от ЗЧРБ казва, че „Физическо или юридическо лице, предоставило подслон на чужденец, в срок до 3 дни след предоставянето на подслона писмено уведомява службата за административен контрол на чужденците или районното управление на Министерството на вътрешните работи по местонахождението си за това обстоятелство, като съобщава имената, датата на раждане, гражданството, номера и серията на документа за самоличност на чужденеца“.

Регистрацията на украинските граждани се извършва само от домакина. Това може да бъде частно лице, което им е предоставило свой частен имот за ползване, гостуване, както и собственици или управители на обекти, регистрирани като предоставящи туристическата услуга – хотели, хотелски комплекси, апартхотели, мотели, общежития и др.

Когато регистрацията се прави от частно лице, предоставило имота си на потърсил закрила украински жител, трябва да попълни адресни карти, с които може да се снабди от най-близкото РУ на МВР или от интернет страницата на Министерството на туризма. Адресните карти са в 2 (два) екземпляра, като важно уточнение е, че единият екземпляр остава в местното РПУ на МВР, а вторият остава в домакина, регистрирал украинските граждани. Екземпляр на адресната карта не се дава на чуждите граждани и не е необходимо те, като такива, да се регистрират лично.

Когато регистрацията се прави от хотелиер или собственик на друг туристически обект, регистриран като лицензиран да предоставя услугата, подава регистрацията чрез онлайн системата на ЕСТИ, която е интегрирана с МВР и не е необходимо да попълва адресни карти.

c