Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кукленият театър в Добрич с премиера и представления за украински деца в Балчик

Първата премиера на Държавен куклен театър „Дора Габе“ в Добрич за този сезон „Приказка в рими за мъника Тими“ ще се състои в неделя – 20 март, от 11.00 часа в залата на театъра.

„От Нова година насам, въпреки ограниченията, свързани с Ковид, можем да се похвалим с много публика. Всяка неделя имаме много зрители, затова решихме премиерата да бъде именно в неделния ден. Румен Куртев е режисьор и автор на нашия нов спектакъл. Аз лично бях силно впечатлен от неговия текст в рима – знаете, че това не е никак лесно. Има много действие в него, което бе предпоставка да се получи едно хубаво и динамично представление. Това се харесва от детската публика“, каза днес пред журналисти директорът на театъра Петър Петков.

В ролите на новия спектакъл влизат актьорите Теодора Желева и Росен Радев. Сценографията е на Ели Качулева, а музиката - на Пламен Мирчев.

„Първо като на шега написах приказка, след това се запитах дали не може по нея да се направи драматизация. И малко по малко се получи. Петър Петков и сценографката Ели Качулева ми дадоха ценни съвети. Когато започнахме репетиции, за моя радост, актьорите също пожелаха да помогнат и да „влязат“ в действието, което беше перфектно. Благодарен съм и за работата на композитора Пламен Мирчев“, сподели Румен Куртев.

Предстои честване на 70 години куклено изкуство в Добрич и 60 години Държавен куклен театър

По думите на Ели Качулева, задачата й е била сценографията да бъде максимално олекотена и в същото време ярка и въздействаща и да възпитава у децата вкус към красивото и естетиката.

На 28 март ще започнат репетиции на моноспектакъла „Гъбката“, в изпълнение на Мила Боянова, по текст на Магда Борисова, със стихове от Веселин Анев, който е и режисьор. Сценограф е Адриана Анева, а музиката е на Стоимен Стоянов, каза още Петков.

Трупата на кукления театър ще посети след 20 март Балчик, където в хотели има много настанени украинци. Актьорите ще изнесат безплатен спектакъл за украинчета в читалището на Белия град, което предоставя залата си също безплатно. Най-вероятно това няма да бъде единственото посещение на трупата в Балчик.

Петков отбеляза, че удовлетворен от броя на посетителите на неделните представления, а за последните десетина дни на месец март са планирани около 15 спектакъла в театъра и по училища. През април ще бъдат подновени и представленията на открито в зоопарка. Тази година там е направена по-голяма сцена с повече възможности за различни представления.

„Смятам, че в края на годината отново ще постигнем добър финансов резултат, както и миналата година. Мисля, че нашият куклен театър е отличник в страната, с най-много представления и приходи“, посочи Петков.

c