Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Георги Костадинов от Добрич е „Посланик на доброто“ - спасил дете, докато кара такси

Георги Костадинов от Добрич е един от отличените с приза „Посланик на доброто“ от Държавната агенция за закрила на детето. Участникът в последния сезон на музикалния формат „Гласът на България“ който успява да запази самообладание и да реагира мигновено и адекватно и спасява дете в тежко състояние по време на редовната си работа като таксиметров шофьор.

За трета поредна година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) отличи примери на хора с големи сърца, които по различен начин са помогнали, подали са ръка и дори са рискували собствения си живот, за да накарат някое дете и семейството му отново да повярват, че добротата съществува.

„Искам да благодаря на всички посланици на доброто за това, че са светъл лъч, надежда и топлина, от която точно днес имаме толкова голяма нужда. В Държавната агенция за закрила на детето събрахме стотици истории за хора, помогнали на дете, на семейства с деца и променили съдбата им. За пореден път се убеждавам, че добрите хора в България са много. Нашите посланици на доброто са примерът, че заедно ще се справим с всичко, защото доброто побеждава злото и хората оцеляваме, когато си помагаме“, каза председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Създателят на българския отбор атлети със синдром на Даун Слав Петков е от хората, които вярват, че всеки може да бъде победител, стига да получи нужната подкрепа, стига някой да му покаже, че вярва в него.  Героите на Слав завоюваха за страната ни две сребърни отличия в плуването и едно в леката атлетика. През годините той организира редица фестивали и състезания, с които цели да покаже че децата със специални образователни потребности са част от живота ни, те са тук и са изключителни, стига някой да повярва в тях.

Другият отличен е Катя Танева, преподавател в Средно училище "Н. Й. Вапцаров" в  Приморско. През есента на 2021 г. тя обединява усилията на местната общност, за да се помогне на семейство, чийто дом е изгорял при пожар. Че доброто може да бъде заразно дълбоко вярват и го доказват децата от доброволческия клуб към  Второ средно училище "Проф. Никола Маринов" в град Търговище. Убедени, че във време на пандемия не трябва да се допуска физическата дистанция да се превърне в социална изолация, децата измислят редица инициативи, с които да усмихнат хората. Фондация "Лазар Радков" допълва списъка на посланиците на доброто за 2021 г. Фондацията е причината всеки един от нас да е прибирал пластмасова капачка в джоба си или в чантата си. Благодарение на тяхната инициатива "Капачки за бъдеще" е закупена апаратура за детски отделяния в болниците в страната, както и линейка, която се грижи за малките пациенти от пет области в Южна България.

Статуетката - символ на признателност, ще получат и невероятните жени, които стоят зад Фондация „За доброто“. През изминалата година те успяха да осигурят стипендии за децата на лекари и учители, които са загубили битката с Covid-19. В края на 2021 г. стипендиантите на фонда са 30 деца на възраст от 3 до 17 г. Фондация в момента организира и кампания в помощ на украинските граждани, които влизат на територията на България.

c