Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

3 000 лева ще получават висшисти от Ген. Тошево при раждане на четвърто дете

Увеличен е размерът на еднократната финансова помощ за насърчаване на рагдаемостта в община Генерал Тошево, съобщават от местната администрация. Решението е взето на заседание на Общинския съвет с изменение на Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта на деца на територията на общината.

С увеличението сумите са следните:

- За първо дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 500 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 600 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 700 лв.

- За второ дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 800 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ - сума в размер на 900 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1000 лв.

- За трето дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 1500 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ - сума в размер на 1600 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1700 лв.

В програмата вече е добавена и точка за отпускане на еднократна финансова помощ при родители с четвърто дете:

- За четвърто дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 2000 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 2500 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“  - сума в размер на 3000 лв.

При родители с различна степен на образование, еднократната парична помощ се изчислява като се зачита по-благоприятното обстоятелство за заявителите. Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, които към момента на подаване на декларация за кандидатстване имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Генерал Тошево (уседналост), като единият родител е с постоянен и настоящ адрес на територията на общината повече от две години от рождената дата на детето или датата на акта за осиновяването му, а другият родител е минимум с настоящ адрес на територията на община Генерал Тошево към момента на подаване на документите. За да имат право да кандидатстват, двамата родители трябва да имат завършено най-малко средно образование.

Еднократната помощ може да се поиска при раждане/осиновяване на дете в срок от 120 дни, считано от датата, на която е родено/осиновено. Паричната помощ се изплаща от Община Генерал Тошево на родителите за всяко родено/осиновено първо, второ, трето дете, а вече и четвърто дете.

При раждане на близнаци еднократната финансова помощ се изплаща за всяко дете-близнак, като сумата се определя съобразно броя на предходно родените деца от майката на близнаците.

c