Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

КЕВР не очаква 58% поскъпване на газа, както предлага „Булгаргаз“. Решава през април

Държавното дружество „Булгаргаз“ поиска рекордно поскъпване на природния газ през април - 58 процента. Аргументът е, че заради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските борси. Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри искането, един мегаватчас трябва да се увеличи от сегашните почти 114 на почти 180 лева без такси и налози.

При подобен скок наредбата за ценообразуване предвижда промяна и в цените на топлоенергията и тока, още повече, че се очаква и наложеният мораториум да отпадне в края на март. Окончателното решение за цените на тока и парното за бита регулаторът ще вземе на 1 април.

 КЕВР ще използва всички налични регулаторни механизми за постигане на максимално добри цени за крайните потребители, заявиха от регулатора

Във връзка с внесеното ценово заявление от „Булгаргаз“ ЕАД, с което се предлага цена на природния газ за регулирания пазар за м. април 2022 г. в размер на 179,36 лв./МВч, Комисията за енергийно и водно регулиране счита за необходимо да поясни следното :

Предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ за м. април 2022 г. отразява стойности на параметри, отчетени към датата на подаване на заявлението, поради което така предложената цена има изцяло прогнозен характер. Решението на КЕВР за утвърждаване на цената за м. април 2022 г. ще отчете изменението на тези параметри към последния ден на м. март.

Измененията през 2020 г. на Закона за енергетиката във връзка с променените условия по договора за доставка на природен газ с основния доставчик на „Булгаргаз“ ЕАД - ООО „Газпром експорт” предвиждат КЕВР ежемесечно да утвърждава цена на природния газ. В тази връзка „Булгаргаз“ ЕАД е задължено 20 дни преди изтичане на текущия месец да внася в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ, която да се прилага през следващия календарен месец. Предвид това, на 11.03.2022 г. общественият доставчик е подал в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. април 2022 г., в което е отчел пазарните фактори към тази дата.

В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции, в отделни дни през периода 1-10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара/1000 куб. м., което е близо 350 евро за МВч. Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м. или около 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на м. март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи.

В решението за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, което ще бъде взето в началото на м. април, Комисията ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г., а не само екстремните нива на цените в началото на м. март. 

c