Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Пловдив преоткриват Йовков чрез пътуващите изложби на РИМ Добрич

Двете пътуващи музейни изложби "Пътуване из света на Йордан Йовков" и "Йордан Йовков - Живот в словото" на Регионалния исторически музей в Добрич в момента гостуват на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Арх. Камен Петков" в Пловдив. Експозицията е открита в пловдивското учебно заведение на 1 март и се радва на интерес сред учениците.

След Гимназията по архитектура изложбите ще бъдат подредени в Хуманитарната гимназия в Пловдив, а по-късно вероятно и в други училища, каза за Про Нюз Добрич д-р Кремена Митева, главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Водят се разговори експозицията да приеме и пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“, която е имала с РИМ Добрич съвместна изложба за Анастас Петров.

Преди Пловдив експозицията е била в СУ "Иван Вазов" в Сопот. Пловдивският сайт „Марица“ съобщава, че учениците са открили и преоткрили Йордан Йовков в пътуващата изложба. „Изненада за децата е, че Йовков започва своята кариера на писател с поетични произведения. Първите му публикации са на лирика. Учениците посещават изложбата в часа на класа. Много ги впечатлява и посмъртната маска, снета от лицето на Йовков от скулптора Кирил Тодоров. Откриват и интересна информация за преводите на творбите му - дори на японски, арабски и хинди. От изложбата 8. Ж клас научил и че Йовков е живял известно време в Пловдив“, пише „Марица“.

„Логично е гостуването на изложбите в Пловдив, тъй като Йовков е починал там преди 85 години. Говорихме с преподаватели от гимназията да поставят задачи на децата да потърсят в семейната си памет дали има запазени свидетелства за Йовков. Изложбите засега ще останат в Пловдив, защото явно има интерес, поне до лятото, когато трябва да се върнат в нашия регион“, посочи Митева.

Експозицията "Пътуване из света на Йордан Йовков" обикаля България от 2010 година насам, а "Живот в словото" – от около 4 години. 

c