Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

У нас са влезли 69 735 души от Украйна, по-малко от половината са останали тук

От понеделник трябва да започне да действа нова система, по която да се предоставя временна закрила на пристигащи граждани от Украйна, транспорт, настаняване и предложения за работа

От понеделник трябва да започне да действа нова система, по която да се предоставя временна закрила на пристигащи граждани от Украйна, транспорт, настаняване и предложения за работа. Това съобщиха на брифинг в Министерски съвет от Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна. Тя е съставена от шест работни групи – граничен контрол, временна закрила, транспорт, настаняване, социални въпроси, заетост и публична информация, които ще търсят комплексни решения на проблемите.

Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел на начина, по който работим при предоставяне на временна закрила, заяви Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, представител на координационната група. Той съобщи, че предстои да заработят приемателни пунктове, след преминаване през ГКПП, където ще се решава въпросът за незабавно издаване на документи на всички, пристигащи от Украйна, които поискат временна закрила. В момента се пише нов софтуер и се създава организация, която да регулира процеса на транспортиране, настаняване и предложения за работа. Рачев допълни, че вече има изпратени шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще съобщават предварителна информация за пристигащите към България. Създадена е организация във връзка с транспорта - има 12 автобуса на Министерството на отбраната, работи се и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране, добави той. Системата за настаняване е изградена основно от частни хотели, като се подготвят и институционалните бази. Идеята на процеса е да се поддържат пълни хотелите, за да се използват ефективно. За БТА той уточни, че капацитетът на системата за настаняване в хотелите е 40 хиляди души. Той допълни, че част от останалите у нас граждани, дошли от Украйна, са организирали сами настаняването си при роднини и приятели или в хотели. Рачев посочи, че настанените в хотели са около 2500 души, а в държавни и общински структури са около 1100 души. По думите му, очакванията на ЕС са за между 2,5 и 6,5 млн. напускащи Украйна, а на ООН оценката е за около 4,5 млн. души.

Рачев каза още, че е много важно на областно и общинско ниво да се мобилизира целият капацитет - институции, доброволчески организации и граждани, за да могат да се решат съответните проблеми и да не се наложи създаването на палаткови бежански лагери. По думите му, мобилизацията на местно равнище е започнала в основните области, където има индикации, че се насочват пристигащи от Украйна, и има задействани кризисни щабове. Той отбеляза, че у нас има 16 града, побратимени с украински, които посрещат хора, до този момент най-много те са в Ямбол. Рачев посочи, че целта е да се постигне контрол на ситуацията за три месеца напред и принципната ни задача е да се подготвим за голяма вълна от пристигащи хора, с която да се справим, по думите му, по нормален и интелигентен начин.

Всички граждани от Украйна, които вече са пристигнали у нас, през следващата седмица ще могат да поискат регистрация за временна закрила в районните управления и в областните  дирекции на МВР,  съобщиха още от координационната група. От следващата седмица групата започва работа по разрешаването на социалните въпроси, здравеопазването и заетостта. Почти 80 процента от бежанците у нас са заявили, че иска да работят, казаха още от щаба. Оттам отбелязаха, че работят тясно с доброволческите организации, като с тяхна помощ, от утре, тръгва Национална "гореща" линия на украински език на тел. +35929055555 и +380322465075. Доброволните формирования, обучени за бедствия и аварии, ще помагат също на граничните пунктове.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова е ръководител на групата. Тя съобщи, че от началото на конфликта в Украйна у нас са влезли 69 735 души, от тях са останали в България 33 516, като 1/3 от тях са деца. Приоритет на българското правителство е сигурността и благосъстоянието на смелия, самоотвержен и състрадателен български народ. Наш дълг е да се погрижим за хилядите хора, които напускат своята страна и дом не в търсене на по-добър живот, а бягат от ужаса на войната, добави Константинова.

Във връзка с финансовия аспект на организацията за прием на граждани от Украйна, тя коментира, че се обсъжда финансова подкрепа от ЕС за държавите, а към момента местните власти ще разчитат на настоящия си бюджет. Константинова допълни, че общините имат кризисни планове, които трябва да бъдат организирани и приведени в действие спрямо новия подход на държавата. Тя посочи, че се работи по разписване на нова законодателна рамка, която следва да бъде приложена във всички сектори и институции.

c