Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Шефът на МБАЛ Добрич: Украински лекари могат да работят тук само с легализирана диплома

Д-р Желязков: Все още не сме приключили с Ковид, колкото е по-голям потокът на чужди граждани, толкова рискът е по-голям

„Ако един украински лекар пожелае да работи в МБАЛ Добрич, той трябва да си официализира дипломата по български стандарт, защото Украйна е страна извън Европейския съюз. Това е основен регламент, по който се действа не само спрямо Украйна, а и въобще спрямо трети страни извън ЕС. Процедурата не е кратка – между 3 и 6 месеца“, коментира за Про Нюз Добрич изп. директор на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков.

„В същото време ситуацията в момента е такава, че много от наредбите се преструктурират, вземат се актуални решения според извънредната ситуация. Ако се вземат такива решения, може и да има варианти украински лекари да работят. Лично към мен досега украински колега не се е обръщал да търси работа“, допълни той.

В момента няма украински бежанци, които да са постъпили за лечение в болницата.

По думите на д-р Желязков, Ковид-ситуацията в момента е с една идея по-спокойна в сравнение с това, което беше преди месец. В отделението има на лечение около 25 човека, има и двама интензивни.

„Не е ясно обаче, с оглед миграционните процеси, какво ще стане в близките седмици. В региона всеки ден се регистрират като положителни между 60 и 80 души, така че не мога да кажа, че приключваме с болестта. Колкото повече потоци на чужди граждани има през която и да е територия, дори само между областите в страната, колкото повече струпвания има, толкова рискът е по-голям. Ковид така или иначе все още не е изчезнал, така че реално риск има“, добави д-р Желязков.  

c