Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Бизнесът в област Добрич предпочита да инвестира в земя и сгради

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи  във всички сектори на икономиката на област Добрич са 380.6 млн. лв. и в сравнение с предходната година нарастват с 22.9%. Това сочат данните за 2020 година на Териториалното статистическо бюро в Добрич.

Най-голям обем инвестиции са вложени в сектора  на държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална  работа, където новите активи възлизат на 129.0 млн. лв. Следва секторът на услугите, включително хотелиерство и ресторантьорство, - 79.4 млн. лв. С придобити дълготрайни материални активи за 74 милиона лева е секторът на селското, горско и рибно стопанство.

През 2020 г. е регистрирана промяна и в структурата на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи по видове. Отчета се намаление на направените разходи за машини, производствено оборудване и апаратура, както и вложените средства за транспортни средства. Същевременно нарастват инвестициите за закупуване на сгради, строителни съоръжения и конструкции, както и на земя. Те формират съответно 51.1 и 8.6% от общия обем на направените инвестиции в дългосрочни активи.

c