Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

С общоградското поклонение Добрич отбеляза националния празник (снимки)

C общоградско поклонение Добрич отбеляза националния празник на България и 144-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. На тържествената церемония на Мемориален комплекс „Хан Аспарух“, където с участието на Военноморските сили ще се извърши поклонение и военен ритуал за издигане знамената на България, Европейския съюз и град Добрич.

Присъстваха кметът Йордан Йорданов, народните представители Галина Събева и Йорданка Костадинова от ПП „Продължаваме промяната“ и Мая Димитрова /БСП  за България“, Муса Гаджиев – трети секретар в Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, Галин Господинов – областен управител на област Добрич, Нивелин Радичков – председател на Общинския съвет, флотилен адмирал Георги Пенев – зам.-командир на Военноморските сили, военно инвалиди и военни от запаса, представители на Военното окръжие в Добрич, почетни граждани, представители на политически партии и движения, обществени организации, граждани и гости на град Добрич.

„Днес, макар и да честваме, нашите сърца са свити. Свити, защото близо до границите ни в 21 век се развиват военни действия. Мислехме, че след ужаса на Втората световна война в Европа сме забравили войните. За пореден път обаче се оказва, че те са на прага ни. За пореден път се оказва, че човечеството не помни грешките на историята и сме на път да ги повторим. Въпреки всичко не трябва да бездействаме. Наш дълг е да съхраним и предадем на идните поколения символа на нашия национален празник. Трети март не е само историческа дата, която честваме. А идеал. Идеал на една свободна независима, обединена и силна България. Идеал за мир и просперитет на един народ, изстрадал от войни и чуждо владичество. Идеал, който днес е нужен повече от всякога. Честит празник!“, каза в словото си за Трети март  кметът Йордан Йорданов.

Венци и цветя на признателност пред паметника на хан Аспарух бяха положени от общината, народни представители, от генералното консулство на Руската федерация във Варна , областната управа, Военноморските сили на република България, почетни граждани на Добрич.

c