Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Със сняг в област Добрич и бурен вятър край морето нахлува на 1.03 Баба Марта

Предупреждение за значителни валежи и силен вятър издава НИМХ за 28.02.2022 г.

В 12 области в Централна и Източна България е в сила жълт код код за снеговалежи и образуване на нова снежна покривка - 15-20 cm, ще духа и силен североизточен вятър и ще има условия за преспи и навявания.

Тази нощ в областите Бургас, Варна и Добрич остава в сила оранжев код. Ще духа временно бурен североизточен вятър и също ще има значителни снеговалежи, по крайбрежието ще вали предимно дъжд.  

За област Добрич

Тази нощ ще продължи да духа силен и временно бурен вятър от север-североизток. Ще има значителни валежи от сняг, по крайбрежието - от дъжд. Във вътрешността на областта снежната покривка да се увеличи. Ще има виелици и навявания. Количество на валежите в повечето райони 25-40 mm. След обяд валежите и силния вятър постепенно ще спират.

За района на Северното Черноморие: В сутрешните часове и до обяд вятър север-северозапад (12-15 m/s) и пориви от 18-22 m/s (6-7, пориви 8-9 бала по Бофорт). След обяд ще отслабва. Вълнение на морето ще се запази - 4 бала, след обяд ще се понижава.

През тази нощ ще се задържи предимно облачно. В Източна България и Предбалкана ще продължи да превалява слаб сняг. Ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от север-североизток. В Добруджа и Лудогорието има условия за снежни виелици. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, за района на Добрич - около 0°.

На 1 март облачността над страната ще е значителна, с разкъсвания преди обяд над Южна България. На места, главно в Източна България и планинските райони ще превалява слаб сняг. Ще продължи да духа слаб, в източните райони - умерен вятър от север-североизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 0° и 5°, в София - около 0°.

Над планините ще е предимно облачно, на места ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен, по билата и временно силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 5°, на 2000 метра - около минус 9°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и на много места ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 1°-4°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев / НИМХ

c