Общество

Днес е Голяма Задушница, почитаме мъртвите

Днес е Месопусна задушница или Голяма задушница. Нарича се още Задушница пред Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) се прави помен в чест на мъртвите, или както името “задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Голяма Задушница е подвижен празник. Тази година го отбелязваме на 26 февруари.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от подавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

За една календарна година обикновено Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“.

На следващия ден – неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). След Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

Източник: Sanovnikat.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.