Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Браншовик: Хотелиерите се надяваха на един добър летен сезон. До днес.

„Хотелиерският бранш имаше виждане за един добър сезон 2022, предвид участията ни по борси и с очакване ситуацията от предходните две години да се успокои. До днес. Оттук насетне нещата може би ще се променят не с дни, а с часове. Ние вече се подготвяме за откриване на новия сезон, с всичките неясноти и проблеми, а войната в Украйна ще се отрази негативно, както и скокът в цените на енергоносителите и оттам на всичко“, коментира за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Днес министърът на туризма  Христо Проданов заяви пред БНР, че министерството има готовност да обсъди с хотелиерите възможностите за настаняване на граждани от Украйна, като заплащането ще бъде от държавата.

„Трябва да видим какво държавата има предвид. Хотелска база имаме достатъчно. Мисля, че е хуманно да приемем бежанци“, посочи Димитров. Според него туризмът като цяло ще пострада от случващото се в момента. Той отбеляза, че по Северното Черноморие руските и украински туристи по принцип не са толкова много, колкото по Южното. Туроператори, които работят на руски пазар, има в Кранево и Балчик.

„С надежда очаквахме този сезон да бъде по-добър. Но само мисълта, че някъде има война и че продължават да се вдигат цените на енергоносителите, поражда много притеснения. Не знаем каква ще е покупателната способност на хората. Чух, че има отказани резервации от румънския пазар например. Ще проучваме защо е това, но вероятно е заради скока на цените“, каза Димитров.

По думите му цените на туристическите пакети на места са поскъпнали с около 10%, но някои туроператори ги задържат, защото смятат, че имат резерви. Повече яснота ще има според него след 20 март.

c