Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на майчиния език

На 21 февруари се отбелязва Международният ден на майчиния език. Той е обявен през 1999 година от ЮНЕСКО и признат през 2002 година от Организацията на обединените нации.

Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Инициативата е на правителството на Бангладеш, като датата 21 февруари е свързана с демонстрация от 1952 година за признаване на официален статут на говорения в страната бенгалски език.

Родният език, наричан още първи език или майчин език, е този, който човек научава първо и обикновено започва да усвоява още от раждането си. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична идентичност. Всеки човек е най-добър именно по своя първи език, и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие, ако въобще учи други езици през живота си. Човек, който владее само своя първи език, се нарича едноезичен.

Човек може да има два или повече родни езика. Може след първия си език да научи втори или повече езици и поради една от тази причини човек да е съответно двуезичен (билингв) или многоезичен (полиглот).

Редът на научаване на два родни езика не е определящ за дълбочината на тяхното знаене. Например френскоговорещи родители могат да научат детето си първо на френски език, а после на английски, но ако това дете израсне в англоговореща страна, най-вероятно ще владее по-добре английски и дори може да забрави френския, ако въобще не го употребява.

c