Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Предстои честване на 70 години куклено изкуство в Добрич и 60 години Държавен куклен театър

60 години от обявяването на Кукления театър в Добрич за държавен и 70 години куклено изкуство в града ще бъдат отбелязани тази година, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на ДКТ „Дора Габе“ Петър Петков. По повод на годишнината се планира издаването на книга за историята на културния институт. Изданието ще има за основа предишните две книги, излезли за 25-ата и 50-ата годишнина на театъра, като ще бъде допълнено и обогатено.

По този повод Петков е заявил с писмо до кметския екип желанието театърът да получи финансова подкрепа за честването на годишнините. То вероятно ще бъде в началото на октомври и ще е свързано с някоя от премиерите на театралната трупа.

Петков сподели още, че от 4 март творческият състав започва репетиции на нова постановка. Това ще бъде представление за най-малките с автор Румен Куртев, който ще бъде и режисьор. Пиесата в стихотворна форма се казва „Приказка в рими за юнака Тими“, със сценография от Ели Качулева и музика на Пламен Мирчев.

В края на март ще започнат репетиции на моноспектакъла „Гъбката“, в изпълнение на Мила Боянова, по текст на Магда Борисова, със стихове от Веселин Анев, който е и режисьор. Сценограф е Адриана Анева, а музиката е на Стоимен Стоянов.

През месец юни се планира още една премиера – „Приказка за юнаците“ по текст на Лео Капон и Теди Москов – представление за по-големи ученици, с много кукли и интересен декор.

През февруари 1952 година актьорите от драматичния театър в Добрич  Михаил Михайлов и Николай Новаков подготвят първото куклено представление  - „Червената шапчица”. Главната роля е поверена на Руска Цекова - художествен ръководител на Самодейния  куклен театър в града.

На 1 януари 1963 година с постановление на Министерския съвет кукленият театър е одържавен и става филиал на драматичния. С постановление от 1 април 1981 година кукленият театър става самостоятелен институт.

c