Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Добрич задържаха Д.Т., обявен за международно издирване за опасен рецидив в Германия

Мярка задържане под стража е определена от магистратите в Окръжен съд - Добрич за български гражданин, обявен за международно издирване от властите в Германия.

 Окръжният съд в Добрич взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо българския гражданин Д.Т., обявен за международно издирване от германските власти с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд Мюнхен с цел предаване на лицето за наказателно преследване.

 Мъжът се издирва във връзка с провеждане на разследване за извършени на територията на Германия сексуални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за максимален срок от 15 години,  наказуеми и по българското национално законодателство.

Окръжният съд намери за основателно направеното от Окръжна прокуратура искане за задържане под стража на мъжа. Съдът аргументира преценката си с наличните по делото данни, че Д.Б., макар и като непълнолетен, е неколкократно осъждан. Този вид мярка се обуславя и  от необходимостта от обезпечаване на лицето за разглеждане на Европейската заповед за арест по същество, посочва съдът.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.

източник: Пресцентър на Окръжен съд -Добрич

c