Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Майсторът-ковач Ташко Ташев напуска Етнографския комплекс „Старият Добрич”

Майсторът-Ковач Ташко Ташев е подал заявление до Община Добрич с искане да бъде прекратена концесията за работилницата, където той практикува занаята си вече близо 20 години. Посочва като причина здравословни пробреми.

Ташко Ташев е сътворил първото си изделие още през 1970 г. Тогава сръчните ръце на майстора създали свещник под формата на водна лилия.

Започнал да се занимава с ковашкия занаят преди около 50 години, учил се е от старите майстори. В Етнографския комплекс „Старият Добрич” е от 30 години. Първото му изделие от ковано желязо е от 1970 година, когато изработил свещник във формата на водна лилия. През последните години хората го търсят за различни услуги и поръчки, но най-често си поръчват обков за камини, за огледала и за оградни порти.  

„Не мога да изоставя занаята“ – отговаряше дълги години на въпроса дали в днешно време занаятът му върви. В своята ковачница майсторът изработва почти всичко за бита – от обкови за порти, прибори за камини и ножове до рамки за огледала и свещници. Миналата година, например, дошли хора чак от Ямбол, за да му поръчат два свещника, всеки висок по метър и половина.

Страстта му е да колекционира атрактивни заглавия от вестници. За това  залепените на едната от стените изрезки грабват погледа: „Безработни пчели няма“, „Животът е чудо, което трябва да се изживее“, „Каквито са кадрите днес, такива ще бъдат постиженията утре“ /датира от 1968 г./, „Най-голямата ценност е да помагаш…“

Договорът за концесията е подписан на 09.10.2003 г. И е за срок от 20 години. С внесената от общинската администрация докладна записка се предлага концесията да бъде прекратена от 10 март 2022 г. Оставащото задължение за заплащане за част от 19-ата година по договор  в размер  на  54,10  лв.  с  ДДС  да  се  задържи  от  внесената  преди подписване на договора гаранция в размер на 650,00 лв., като остатъкът в размер на 595,90 лв. се върне на концесионера, предвижда проектът за решение, който ОбС ще гласува на следващата сесия.

c