Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Гривни с изсушени цветя и кратунки с мартенска декорация – хит на базара в Добрич

Базарът за мартеници в центъра на Добрич и тази година привлича жителите на града с многобройните щандове с червено-бели украшения. Хит и тази година са ръчно изработените мартеници от естествени материали – вълна, дърво, текстил, памучна прежда. Разнообразието е огромно – от обикновените гривнички от пресукани конци до обемни декорации за дома или офиса.

Гривнички от водоустойчива корда, мини гайди, барабанчета и гъдулки, мартенички с магнит, кошнички, пълни плетени фигури и детайли, привличат погледите на купувачите. Българската шевица отново е хит, както и, разбира се, Пижо и Пенда във всякакви размери и варианти. Търговията върви, въпреки че до 1 март има повече от две седмици.

Димитър Димитров и съпругата му Галина са членове на занаятчийска камара и сами изработват красиви мартеници. При тях може да се купят чудесни украшения с изсушени цветя.

„Това са естествени изсушени растения, цветчета – лавандула, теменужка, зелени листенца. Няма две еднакви. Съпругата ми ги аранжира върху метална основа и после се заливат с бижутерска епоксидна смола. Имаме гривни, огърлици и комплекти. Струват 6 лева, а идеята е, че може да се ползват не само като мартеница, а и като бижута след това. Миналата година ги пуснахме пробно в малко количество, тогава още не бяхме усвоили добре технологията. Тази година е по успешно, търсят се“, казва Димитър.

На щанда му има и мартеници с шевици със специално покритие, за да не се мокрят. Димитрови продават с благотворителна цел и красиви изделия с шевици, изработени и предоставени им от момиче с увреждане от Свищов.

66-годишната Силвия Йорданова сама и в продължение на цяла година изработва мартениците, които предлага. Прави това от 22 години насам. Най-любопитното на нейния щанд са кратунки, декорирани в стила на празника. Разказва, че лятото снаха й сее кратунките и когато са готови тя избира подходящите да се превърнат в мартенско украшение. Споделя, че ако нещо й хрумне е готова и през нощта да стане и да го изработи.

Производителите на мартеници ще ги предлагат на три места в града – бул. “25 септември”, ул. “Христо Ботев” и площад “Старият орех” до 3 март.  

c