Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Здравната каса отпуска 110 000 лева за спасяването на крака на блъсната от пияна шофьорка Здравка от Добрич

Здравната каса поема цялата необходима сума от 110 000 лева, необходима за операция в Турция на Здравка Георгиева от Добрич, за да бъде спасен кракът й. Това съобщиха в социалната мрежа организатори на кампанията в подкрепа на лечението на младата жена. Те посочиха, че „Чудеса стават не само по Коледа. Нашето чудо е с февруарска дата!”

Организаторите информират, че събраните средства от DMS-кампанията, които са около 10 000 лв,  ще бъдат пренасочени към друга кауза. А средствата по дарителската сметка на Здравка - около 30 000 лв, ще бъдат задържани и ще се използват за закупуване на лекарства и консумативи в следоперативния й период. Всяка стотинка, която остане, ще бъде пренасочена към други хора, които са в нужда.

Припомняме, че Здравка Георгиева бе блъсната на 6 януари 2018 г. вечерта от пияна шофьорка, като при удара е откъснат левият ѝ крак. Инцидентът става на бул. ”Добруджа” в Добрич. Преди него жената е работила в лабораторията по агрохимия и физични характеристики на почвата в Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево.

В болница „Света Анна” във Варна екип от специалисти успява да върнат крака на Здравка на мястото му. През 2018 година следват четири операции. Първата е животоспасяваща, след това са присадени тъкани и кожа, а след това – 10-сантиметрова кост, тъй като нейната при удара е останала на бронята на колата. Остава обаче един отвор /рана/, който не се затваря, въпреки двете операции, направени през 2019 година. Следват отново присаждания на тъкани, но те са отхвърлени. Отворът става по-голям, меката тъкан и присадената кост започват да нагниват. В края на ноември 2019 при поредния преглед е предложен друг метод на лечение със стволови клетки, който също се оказва неуспешен за добричилйката.

Преди време близките й се свързват с клиника в Турция. Изпращат снимки на крака и епикризи, а след това специалист от турската болница преглежда жената. Отговорът е, че могат да се справят, но лечението ще струва приблизително 100 000 лева.

c