Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Среща при министър Сандов за изгубеното дело за добива на газ в област Добрич

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се срещна с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров. Поводът беше намерението за добив на газ в Добруджа и изгубеното дело от страна на РИОСВ Варна срещу инвеститора. Това съобщи в социалната мрежа Албена Симеонова – бивш депутат от Добрич, член на „Зелено движение“. Тя също е участвала в срещата, както и юристът от „Зелено движение“ и депутат в 45-ото Народно събрание Иван Велов и Димитър Франгов - представител на морските общини, един от активните участници в спасителната акция за кораба Вера Су и водолаз от Шабла.

„Хората не желаят сондажи в земите си. Може би за пръв път власт и граждани са на една страна. Много стара мечта на гражданското общество“, сподели Албена Симеонова.

Припомняме, че Административен съд – Варна отменя по жалба от „Русгеоком БГ“ ЕАД – гр. София, Решение по оценка на въздействието върху околната среда № ВА-1/2018 г. от 01.02.2018 г. на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна и връща на Директора на РИОСВ – Варна преписката за извършване на оценка за въздействието върху околната среда, съгласно Решение № ВА 150-ПР/2014 г. от 26.11.2014 г. на същия административен орган на инвестиционно предложение: „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“, за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич“с възложител„Русгеоком БГ“ ЕАД – гр. София.

Делото за добив на природен газ в Добричко беше образувано през 2018 год. по жалба на „Русгеоком“ ЕАД – гр. София срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

c