Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Без шега: От 1 април МОН ще компенсира с +10% увеличените сметки за ток в детските градини и ясли в област Добрич

В бюджета за образование за тази година са предвидени с 10% повече средства за издръжка на детските градини и училищата. Това са допълнителни 40 милиона лева за покриване именно на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива и вода. Тези средства ще бъдат налични от 1 април в бюджета за всяко конкретно училище. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В момента финансовото министерство събира данни за увеличените разходи за ток, газ и отопление на учебните заведения, уточняват от МОН.

„В бюджета за образование за тази година са предвидени с 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Това са допълнителни 40 милиона лева за покриване именно на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива и вода. Тези средства ще бъдат налични от 1 април в бюджета за всяко конкретно училище.“

До момента в МОН не разполагат с информация за общински училища, които имат недостиг на средства за изплащане на рижийни разходи.

Заместник-министър Гайдарова обясни, че ако има учебни заведения, които изпитват затруднения със сметките, те могат да се възползват от две възможности.

  • Опция 1: Използване на преходните остатъци, които до 31 януари е следвало да бъдат върнати от общините към бюджетите на училищата. "Ние имаме такава информация, която сме обобщили. Общо 3665 общински институции и държавни училища към МОН, са подали информация, че имат преходен остатък от нецелеви средства. Средният размер на този преходен остатък е 39 350 лева. "
  • Опция 2: общинските училища могат да поискат изпреварващо финансиране, "но за сметка на целия бюджет“, уточни Мария Гайдарова

През месец януари едва 16 държавни училища са поискали изпреварващо финансиране.

Мария Гайдарова припомни още, че в проекто-бюджета за образование за тази година е предвидено увеличение с 12% на средната учителска заплата.

Доверие 0: Тръгват финансови инспекции за икономисващите от улично осветление общини в област Добрич

Близо 85 милиона лева ще получат допълнително общините за да премахнат таксите в детските градини. Ръст с 6,5 милиона лева е заложен и в средствата за транспорт за учениците, които се обучават в средищни училища или професионални гимназии в съседни общини.

източник: БНР

c