Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

С допълнително укрепени носилки пожарната в Добрич помага на хора с тегло над 200 кг

снимка: Alamy

С две специални носилки, с които могат да се пренасят хора с много голямо тегло, разполага Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /РД „ПБЗН”/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът й комисар Димитрин Димитров. Те са изработени от добричка фирма безвъзмездно.

Димитров обясни, че всички техни автомобили имат носилки за евакуация при пожар на пострадали и те всяка година минават изпитания до колко могат да вършат дейността си. Използват се когато раненият не може да ходи заради счупен крайник или друга травма и трябва да бъде изнесен.

Много често на огнеборците обаче се налага да помагат на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ за тежко болни хора с много голямо тегло. Те свалят пациента от дома му до линейката. „Но носилките към автомобилите ни са от брезент. И едно е да легне един човек 100-120 килограма, друго е да е 200-250 килограма. Има много такива хора. Налага се да ги изнасят по 6, 8 човека. Ако нещо се случи по стъпалата ние вместо да му помогнем може да го осакатим”, коментира шефът на пожарната.

По думите му преди четири-пет години тези случаи зачестили и колегите му започнали да изпитват притеснения да не се случи нещо с човека докато го пренасят. Тогава се обърнали към добричка фирма, която изработва от винил платнища, които се поставят отстрани на големите камиони. Така на две носилки били премахнати брезентите и поставен здрав плат, сложен на няколко пласта така, че да издържи хора с много килограми.

През 2021 година служителите на РД „ПБЗН” в Добрич са участвали в 253 помощни операции. Те са били основно именно за оказване на съдействие на ЦСМП за тежко болни хора, за пациенти с COVID-19, които са трудно преносими.

Снимката е илюстративна

c